Skip to main content
työhyvinvointi

BLOGI

AJANKOHTAISTA ASIAA

Sosiaalinen yhteenkuuluvuus luo perustan yhteisön menestykselle

Sosiaalinen yhteenkuuluvuus on keskeinen tekijä niin henkilökohtaisessa hyvinvoinnissa kuin erilaisten yhteisöjen menestyksessä.

Tässä blogitekstissä tarkastelemme sitä, miten sosiaalinen yhteenkuuluvuus ilmenee erityisesti viranomaisten työssä ja kuinka Tribal Leadership -malli ja resilienssin positiivinen kierre voivat vahvistaa tätä yhteenkuuluvuutta. Lainaamme myös erikoisjoukkojen oppeja tosielämään.

Tunne sosiaalisesta yhteenkuuluvuudesta vahvistaa yksilöä henkisesti ja ruokkii hänen kokemustaan merkityksellisyydestä. Yksilön ja yhteisön resilienssi taas on itseään vahvistava kierre. Vahvin mahdollinen tiimi syntyy silloin, kun jokainen tiimin jäsen kokee, että hänellä on oma roolinsa ja vastuunsa yhteisten tavoitteiden saavuttamisessa.

”Pelkkään yksilötyöskentelyyn keskittynyt oman tiensä kulkija voi toki olla tehokas yksilö huonostikin toimivassa tiimissä, mutta tiimi ei ole silloin tehokas kokonaisuutena. Pahimmassa tapauksessa tiimin huonon suoriutumisen aiheuttava henkilö vieläpä erottuu ulkopuoliselle itse edukseen. Tehokkaan, hyvin toimivan tiimin jäsenillä on edellytykset sekä voida hyvin että suoriutua hyvin. Aika harvoin kukaan sen sijaan suoriutuu hyvin, jos on samaan aikaan ihmisenä raunio.” – ote kirjasta Voima pinnan alla

Yhteenkuuluvuus viranomaisten työssä

Viranomaisten, kuten poliisien, pelastajien ja rajavartijoiden, työ on hyvä esimerkki siitä, kuinka sosiaalinen yhteenkuuluvuus voi olla kirjaimellisesti elintärkeää. Näissä tehtävissä työn luonne vaatii tiivistä yhteistyötä ja vankkumatonta keskinäistä luottamusta – tiukasti yhteen hitsautunut tiimi selviää haastavista tilanteista aina paremmin.

Yhteenkuuluvuuden tunne parantaa luottamusta, mikä on kriittistä yllättävissä ja vaarallisissa tilanteissa. Operaatioiden onnistuminen edellyttää tiimin saumatonta yhteistyötä.

Yhteiset harjoitukset ja vaikeiden asioiden jälkipuinnit vahvistavat yhteenkuuluvuutta ja parantavat operatiivista tehokkuutta. Jaetut arvot ja tavoitteet lisäävät motivaatiota ja sitouttavat yhteisöön ja sen tehtäviin. Muilta tiimin jäseniltä saatu vertaistuki auttaa käsittelemään työn stressiä ja palautumaan mahdollisista traumaattisista kokemuksista. Kukaan ei pärjää yksin. 

Tribal Leadership

Tribal Leadership* – vapaasti suomennettuna ”heimojohtajuus” – on johtamismalli, joka korostaa ryhmädynamiikan ja yhteisön sisäisten kulttuurien merkitystä.

Heimojohtajuusmallin mukaan organisaatioiden menestys riippuu niiden työskentelykulttuurista.Yhteisön jäsenten toiminta on tärkeää, mutta vastuu homman toimivuudesta asettuu pääasiassa johtajan harteille. Hyvä johtaja tietää, miten sosiaalista dynamiikkaa johdetaan ja ymmärtää, miten merkittävä asia yhteisön toimivuus on. Hyvä johtajuus on sitä, että johtaja työskentelee yhteisön hyväksi ja pyrkii tuomaan lisäarvoa ensisijaisesti koko porukalle, sen sijaan että miettisi vain omaa napaansa. 

 

Positiivisen resilienssin kierre

Yksilöiden ja yhteisön korkea resilienssi muodostavat positiivisen kierteen.

 

Heimojohtajuusmalli jakaa organisaatioiden työskentelykulttuurit viiteen eri tasoon niiden jäsenten puheen ja toiminnan perusteella. Kaikki jäsenet eivät välttämättä ole aina samalla tasolla.

Ensimmäinen taso edustaa toimimattominta kulttuuria, jossa ihmiset kokevat elämänsä surkeaksi, tarkoituksettomaksi ja epäoikeudenmukaiseksi. Tämä taso on onneksi harvinainen.

Toinen ääripää, viides taso, on kaikkein toimivin, mutta myös harvinaisin. Tällä tasolla ihmiset keskittyvät tekemään maailmasta paremman paikan eivätkä tavoittele henkilökohtaista menestystä tai kuuluisuutta. Viidennen tason organisaatioille tyypillistä on tiimien toimivuus sekä aito ihastus omaa yhteisöä ja sen aikaansaannoksia kohtaan. Heidän puheissaan korostuu ylpeys ja kokemus elämän upeudesta.

Näiden ääripäiden välissä olevat tasot heijastelevat asteittain positiivisempaa näkemystä elämästä ja työstä: toisella tasolla ihmiset kokevat oman elämänsä kurjaksi, mutta eivät koko elämää. Kolmannella tasolla yksilöt näkevät itsensä mahtavina, mutta muut heikkoina, keskittyen henkilökohtaiseen menestykseen. Neljännellä tasolla yhteisöllisyys ja me-henki korostuvat, ihmiset kokevat ylpeyttä yhteisöstään ja sen saavutuksista. Tasolta toiselle on mahdollista siirtyä, mutta se vaatii työtä. 

Itsemääräämisteoria

Heimojohtajuuden konsepti linkittyy vahvasti itsemääräämisteoriaan. Itsemääräämisteoria korostaa ihmisen sisäisen motivaation merkitystä ulkoisten tekijöiden, kuten pakon tai palkkioiden, rinnalla. Teoria perustuu kolmeen psykologiseen perustarpeeseen: omaehtoisuuteen, kyvykkyyteen ja yhteisöllisyyteen.

Omaehtoisuus viittaa siihen, että yksilö toimii omien arvojensa ja tavoitteidensa mukaisesti, mikä lisää tyytyväisyyttä esimerkiksi työelämässä. Kyvykkyys tarkoittaa tunnetta osaamisesta ja aikaansaamisesta, kun taas yhteisöllisyys syntyy vuorovaikutuksesta ja yhteenkuuluvuudesta muiden kanssa.

Jos nämä hyvinvoinnille välttämättömät perustarpeet toteutuvat yhteisössä, on selvää, että ihmiset voivat paremmin.

Erikoisjoukkojen opit näyttävät suuntaa

Erikoisjoukkojen koulutus tähtää siihen, että yksilöistä muodostuu yhtenäinen joukko, joka pitää huolen omistaan ja kykenee toimimaan tehokkaasti yhdessä.

Edellä kuvattuja periaatteita kuvastavat hyvin niin sanotut erikoisjoukkototuudet, jotka voivat toimia suunnannäyttäjinä menestyksekkäälle toimintakulttuurille. Niitä on helppo soveltaa myös siviilielämään.

  1. Ihmiset ovat tärkeämpiä kuin materiaali.
  2. Laatu on parempi kuin määrä.
  3. Erikoisjoukkoja ei voi massatuottaa.
  4. Päteviä erikoisjoukkoja ei voi tuottaa hätätilanteen ilmaantumisen jälkeen.
  5. Useimmat erikoisoperaatiot edellyttävät tukea muilta joukoilta.

Mitä sinä voisit tehdä yhteisösi hyväksi?

Sosiaalinen yhteenkuuluvuus on yksi keskeisistä tekijöistä sekä viranomaistyössä että organisaatioiden ja erilaisten yhteisöjen menestyksessä. Yhteenkuuluvuuden vahvistaminen vaatii panostusta yhteisön tukiverkostoihin, avoimeen kommunikaatioon ja johtajuuteen, joka oikeasti tunnistaa ja hyödyntää yhteisön voimavarat. Omassa arjessakin sosiaalisen yhteenkuuluvuuden vahvistamiseen kannattaa panostaa - elämä on helvetin paljon helpompaa, kun sen myrskyjä ei tarvitse kohdata yksin. 

Resilienssin positiivinen kierre luo pohjan, jolle voidaan rakentaa kestävä ja menestyvä yhteisö, jossa jokainen jäsen tuntee itsensä arvostetuksi ja tukee toisiaan. 

Kannattaa siis pohtia omaa roolia omissa yhteisöissään. Onko siinä sopivassa suhteessa itsenäisyyttä, kyvykkyyttä ja yhteisöllisyyttä? Mieti myös tarvittaessa, miten voisit parantaa tilannetta - voisitko omalla toiminnallasi vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta? 

Käytä myös hetki aikaa miettiäksesi, mitkä ovat omia vahvuuksiasi tiimityöskentelyssä ja missä voisit kehittyä. Kehityskohtia varmasti löytyy meiltä jokaiselta.

 

Ps. Jos teema puhuttelee sinua, tsekkaa myös aiempi tekstimme aiheesta. Siinä VP Larkkonen antaa tosielämän vinkkejä sosiaalisen yhteenkuuluvuuden vahvistamiseen! 

 

*Lukuvinkki: Tribal Leadership (2011), Dave Logan, John King, Halee Fischer-Wright