Skip to main content
työhyvinvointi

BLOGI

AJANKOHTAISTA ASIAA

SITREP – resilienssistä, tiimityöskentelystä, kirjoittamisesta jne…

TORAn blogi on pysynyt syksyn ajan hiljaisena. Siihen on syynsä, ja ajattelin tällä blogikirjoituksella päivittää hieman kuulumisia (otsikon termi SITREP on auki kirjoitettuna situation report eli tilanneraportti) ja kertoa vähän, että mitä kaikkea on luvassa tulevaisuudessa.

Kokonaan kirjoittamatta en ole viime aikoina ollut. Päinvastoin olen itse asiassa kirjoittanut huomattavasti tavallista enemmän. Olemme nimittäin viime syksystä asti työstäneet Juuson ja sukeltajaveljemme Sami Ruotsin, tuttavallisemmin Svedun, kanssa uutta kirjaa. Kirja julkaistaan jo ensi keväänä, joten niinpä olen suunnannut kirjoittamiseen jääneen ajan ja energian tulevan mestariteoksemme käsikirjoituksen hakkaamiseen.

Ihan siltä varalta, että jotakuta kiinnostaa, niin kirjan nimi on muuten Voima pinnan alla — Vahva mieli erikoisjoukkosotilaiden opeilla. Se on itse asiassa nähtävillä jo Otavan verkkokaupassa osoitteessa: https://otava.kauppakv.fi/sivu/tuote/voima-pinnan-alla/4434503

Kirjasta kerrotaan näin:
Miten erikoisjoukoissa opittuja mielenhallintakeinoja voi soveltaa siviilielämään?
Puolustusvoimien erikoisjoukkokoulutus tunnetaan rankkuudestaan. Fyysisen rääkin lisäksi koulutuksessa treenataan henkistä kestokykyä, resilienssiä.

Stressinhallinnan ammattilaiset nivovat yhteen erikoisjoukkojen opit ja ulottavat analyyttisen ja ratkaisukeskeisen lähestymistavan arkielämän haasteisiin. Miten toimitaan yllättävissä tilanteissa, tehdään punnittuja päätöksiä ja säilytetään hallinnan tunne? Mikä saa tavalliset ihmiset menestymään epätavallisissa olosuhteissa?

Kovuuden sijaan olennaista on kyky sietää jatkuvaa muutoksen tilaa. Siten voi löytää pinnan alla piilevän voimansa.

Kirja julkaistaan 3.4. ja se tulee verkkokauppaan tilattavaksi 90 pv ennen julkaisua.

Pakko todeta, että kirjoittaminen on ollut todella antoisaa! Julkaisimme Juuson kanssa 2018 edellisen kirjamme Military Cross-Training – treenaa kuin erikoisjoukoissa, joka käsitteli pääasiassa fyysisen toimintakyvyn kehittämistä kokonaisvaltaisesta näkökulmasta: kuinka yhdistää harjoittelussaan kestävyys, voima, nopeus ja taito tavalla, joka ehkäisee loukkaantumisia ja kehittää tosielämässä näkyviä vaikutuksia. Samalla kerroimme kokemuksistamme Puolustusvoimien erikoisjoukoissa alkaen laskuvarjojääkärikoulutuksen ensimmäisistä päivistä ja päätyen Afganistaniin osana Erikoisjääkärikomppaniaa, pelkistä ammattisotilaista koostuvaa Maavoimien erikoisyksikköä, josta on julkisuudessa tietoa huomattavan vähän (Military Cross-Training – treenaa kuin erikoisjoukoissa on ostettavissa verkkokaupastamme osoitteessa: https://liikuttajat.fi/tacticalfitness/oheistuotteet/military-crosstraining-treenaa-kuin-erikoisjoukoissa-kirja).

Nyt työn alla oleva kirja on looginen jatkumo edelliselle kirjallemme. Erikoisjoukkojen koulutuksessa toimintakyky jaetaan kahteen kokonaisuuteen, taistelijan kehoon ja taistelijan mieleen. Nimestä ja yllä olevasta kuvailutekstistä nokkelimmat varmasti jo päättelivätkin, että jos edellisessä kirjassamme keskityimme fyysiseen ulottuvuuteen linkittäen aiheita kokemuksiimme Maavoimien erikoisjoukoista, niin seuraava jatkaa kertomalla vahvasta mielestä linkittäen aiheita kokemuksiin merellisistä erikoisjoukoista. Kirjan kantava teema on resilienssi – kyky kohdata vaikeuksia ja muutosta niin, että kykenee palautumaan ja oppimaan niistä.

Kirja käsittelee osittain samoja teemoja, joista olen julkaissut ensimmäiset kirjoitukseni jo vuonna 2020 ensimmäisen koronakevään monille aiheuttaman henkisen kuormituksen kannustamana. Kirjoitukset julkaistiin ensimmäistä kertaa Facebook-sivullamme, mutta ne löytyvät myös TORAn blogista otsikolla Mielen voima.

Voima pinnan alla -kirjamme on ollut mahdollisuus laajentaa ja syventää vuosia sitten hahmottelemiani aiheita kahden huippuammattilaisen, Juuson ja Svedun kanssa. Samalla olen oppinut paljon uutta toisesta kiehtovasta aiheesta, sisaryksiköstämme Erikoistoimintaosastosta (ETO).

Olen viettänyt tähän mennessä jo kymmeniä tunteja jutellen Svedun kanssa hänen elämästään ja kokemuksistaan ETO:ssa. Svedu aloitti oman matkansa erikoisjoukkoihin jo teininä hakiessaan varusmiespalvelukseen Sukeltajakouluun. Tuo matka kestikin sitten lopulta lähes 20 vuotta, ja tällä hetkellä Svedu on kiistatta yksi Suomen kokeneimpia erikoisjoukkomiehiä. Uuden kirjan tekeminen on siis ollut erittäin antoisaa, opettavaista ja mielekästä itsellenikin. Toivon ja myös uskon, että tulevat lukijat kokevat samoin, kun aikanaan saavat kirjamme käsiinsä.

Yksi kirjamme teemoista on sosiaalisen yhteenkuuluvuuden merkitys. Olemme huomanneet, että yhteisöllisyydellä on valtava merkitys paitsi hyvinvoinnille, niin myös sille kuinka vastaan tulevista koettelemuksista selviää. Tästä on hieman puolivahingossa muodostunut myös yksi TORAn tämän syksyn teemoista.

Pidämme jonkin verran luentoja. Olemme käyneet puhumassa mm. Maanpuolustuskorkeakoulun opiskelijoille, Puolustusvoimien Erikoisjoukkokursseille ja Laskuvarjojääkärikurssille. Hieman tästä genrestä poiketen sain syyskuussa ilon käydä puhumassa Turussa järjestetyillä neurokirurgian opintopäivillä. Varsinaisesti neurokirurgiaan liittyvät näkemykseni eivät opintopäivien yleisöä kiinnostaneet, vaan luennoin otsikolla Täydellinen tiimi.
Luento oli itse asiassa määrä pitää jo kaksi vuotta sitten, mutta koronapandemia perui koko tilaisuuden kahdesti. Aina kaikki ei mene niin, kuin on suunniteltu.

VP luennoimassa

Puhuin henkilökohtaisten kokemusteni kautta siitä, miten haastavissa olosuhteissa toimiminen vaikuttaa yksilöön ja yhteisöön, tiimityöskentelyyn, toimintakulttuuriin ja johtamiseen. Kuvailin vähän, millaisia yhtymäkohtia olen näillä asioilla havainnut, ja kuinka niihin voi mielestäni vaikuttaa. Toisaalta hyvinvointialan ammattilaisena olen huomannut, että kaikki nämä edellä mainitut asiat vaikuttavat paljon myös hyvinvointiin, joten käsittelin hieman myös siihen tematiikkaan liittyviä oivalluksia. Osittaisena pohjana luennolle toimi itse asiassa blogistammekin löytyvä kirjoitus Mielen voima: sosiaalinen yhteenkuuluvuus.

Palautteen perusteella luento oli ajatuksia herättävä, inspiroiva ja kiinnostava myös lääkäreistä, hoitajista ym. huippuammattilaisista koostuneiden neurokirurgiatiimien näkökulmasta. Totesimme yhdessä, että varsin erilaisista toimintaympäristöistämme huolimatta monet asiat ja ilmiöt, joista puhuin, ovat tunnistettavia ja yleistettäviä. Lopulta tiimeissä on aina kyse ihmisistä.

Sama yhteisöllisyyden teema sai jatkoa, kun Juuso kävi vanhojen taistelutovereidemme ja veljiemme kanssa Lappeenrannassa Maasotakoululla tukemassa Puolustusvoimien aliupseeriston koulutusta. Maasotakoulu tilasi TORAlta mentorointia, johon liittyi pienryhmäkeskustelujen vetämistä perustason opintojaan suorittaville aliupseereille sosiaalisen toimintakyvyn kehittämiseen liittyen.

Juuso kopio

Juuso vetää purkukeskusteluja opintojaan suorittaville Aliupseereille. (kuva: Maasotakoulu, Puolustusvoimat)

330 SAs 2022 018 ryhmakuva kopio

Hurja määrä kokemusta ja ammattitaitoa samassa kuvassa. (kuva: Maasotakoulu, Puolustusvoimat)

Palautteen ja keskustelujen perusteella koulutuksesta jäi hyviä kokemuksia kaikille osapuolille, myös meille. Toivommekin yhteistyön saavan tulevaisuudessa jatkoa.

Tätä kirjoittaessa ajankohtaista on myös haku erikoisjoukkoihin. Mikäli suunnittelet hakevasi varusmieheksi Uttiin laskuvarjojääkärikurssille, Immolaan erikoisrajajääkärikurssille tai sopimussotilaaksi Puolustusvoimien Erikoisjoukkokurssille, niin nyt on korkea aika täyttää hakulomake ja alkaa valmistautua!

Mikäli kaipaat tukea valmistautumiseen, niin TORA järjestää Erikoisjoukkoihin!-verkkovalmennuksia. Monipuolisen treeniohjelman ohessa annetaan tietoa erikoisjoukkojen koulutuksesta ja vaativiin tilanteisiin valmistautumisesta sekä valmistetaan hakijoita myös henkisesti testipäivään, jossa suorituskyky lopulta ulosmitataan. Valmennuksen voit ostaa osoitteesta: https://tacticalfitness.trainero.com/shop/tuotteet/valmennukset/green-line/erikoisjoukkoihin-8vkoa

Vahvaa syksyä itse kullekin ja treenaamisen iloa, valmistauduitpa valintakokeisiin tai et!

-VP